Jauns projekts “Puormeit pasauli” – krakli ar uzrokstim latgaliski

Jauns projekts “Puormeit pasauli” – krakli ar uzrokstim latgaliski

Latgolā radeits jauns projekts “Puormeit pasauli”, kas sītspīdis apdrukys tehnikā roda T-kraklus ar latgaliskim uzrokstim, kotrā vuordā globojūt stuostu par identitati, pīdareibu i volūdu, informej projekta autori.

“Mes ar itū projektu grybom runuot par sovu dzymtū volūdu. Par tuos nūzeimi myusu dzeivē. Mes grybom, kab tei skaņ, dzeivoj i ir daļa nu myusu kulturys. Laikā, kod suocem veiduot kraklus, mums ruodejuos, ka latgalīšu volūda pavysam nadaudz atsaškir nu latvīšu literaruos volūdys, nu sovā byuteibā ir taida poša. Mums pošim beja puorsteigums, kod tykom pi sajiutys – nā, tei ir cīši eipaša volūda! Tei ir cīši atškireiga. Cīši dziļa. Tei ir myusu volūda. Tys nav stuosts par kraklim, tys ir stuosts par sevis apsazynuošonu,” soka projekta autori.

Itūšaļt pastuov divejis dažaidys itūs kraklu serejis. Pyrmū T-kraklu sereju rūtoj uzroksti ar vuordim latgaliski i tūs tulkuojumu latviski, kas paruoda, cik cīši obejis ituos volūdys atsaškir, pastreipojūt tū, ka latgalīšu volūda ir sovpateiga i dziļa. Ūtrajā kraklu serejā ir frazis, teikumi latgaliski, kas sovā byuteibā ir naatkuortojami i vīnkuorši aicynoj svieiteit dzeivi.

Kotram ir sovs eipašais stuosts par Latgolu i tuos cylvākim. Par speiteigū, sovpateigū i tik atškireigū vītu Latvejis kartē i tuos cylvākūs. Latgalīšu volūda ir dzymtuo volūda apmāram 165 000 cylvāku, kas dzeivoj Latgolys regionā i citur vysā pasaulī. “Puormeit pasauli” ir sovs stuosts, kai ļaut volūdai dzeivuot, skanēt i byut daļai nu kasdīnys.

Vaira informacejis: “Puormeit pasauli” Facebook lopā.

Print Friendly, PDF & Email

Kalenders

Apr
25
Cat
11:00 Festivals “Steigys” @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
Festivals “Steigys” @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
Apr 25 @ 11:00 – 17:00
Festivals "Steigys" @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
18:00 “Pauls un Keišs. Vīrieši labākos... @ Muzykys noms "Daile"
“Pauls un Keišs. Vīrieši labākos... @ Muzykys noms "Daile"
Apr 25 @ 18:00 – 20:00
Latvīšu estradē, latvīšu teatrūs i Latvejis politiskajā dzeivē ir daudz veirīšu lobuokūs godūs. Iz skotivis byus diveji – vīns nu estradis i džeza, ūtrys nu teatra i kinys pasauļa. Tok – kotrys nu prīšknasumu var[...]
19:00 Koncerts “Celīs, bruoļ!” @ VEF Kulturys piļs
Koncerts “Celīs, bruoļ!” @ VEF Kulturys piļs
Apr 25 @ 19:00 – 21:00
Koncertā pīsadola kai jau populari i labi pazeistami, tai i pavysam jauni, dažaidus muzykys stilus puorstuovūši muokslinīki: Juoņs Aišpurs (THE SOUND POETS), Arņs Slobožaņins (DABASU DUROVYS), Guntis Rasims i Jurs Vucāns (BEZ PVN), Jurs Ostrovskis[...]