Jauna grāmata latgaliski

Valentīna Lukaševiča dzejoļu krājums „Bolti burti” ir sarakstīts latgaliešu rakstu valodā un tajā ietilpst 103 dzejoļi. Vizuāli un tematiski šis krājums ir turpinājums jau agrāk šī autora izdotajiem dzejoļu krājumiem „Kuozynda” (2005) un „Vot taidi vot i batvini” (2006). Šie agrāk izdotie dzejoļu krājumi izpelnījās atzinīgu vērtējumu kritikās un literatūrai veltītos rakstu krājumos.

Krājumā „Bolti burti” ietilpstošie dzejoļi formas ziņā ir sarakstīti postmodernā manierē, kad īsti nav redzama robeža starp nopietno un satīrisko, tie ir dzejoļi, kuri tiešā nozīmē un metaforiski vēsta ne tikai par šodien notiekošo Latgalē, bet aplūko arī globālas garīga, eksistenciāla rakstura problēmas.

Pārsteidzoši ir tas, kā šis stils sadzīvo ar paša autora  tradicionālo reliģiozo pasaules uztveri, dzīvesveidu, kā izvēlētā forma polemizē ar krājuma idejisko pusi.

Lakoniskais, koncentrētais, ar simboliem blīvais, oriģinālais šī autora dzejošanas stils ir pasmags, prasa emocionālu un intelektuālu piepūli, bet, ja komunikācija starp autoru un lasītāju ir notikusi, tad var bieži vien piedzīvot līdzpārdzīvojumu, jaunatklājuma prieku, baudīt valodas spēles vai atsaukt atmiņā sen zināmus, bet piemirstus, autora nospodrinātus un neparastā kontekstā novietotus tēlus.

Bieži vien dzejoļi šajā krājumā ir sižetiski. Tas nav pārsteidzoši, jo Valentīna Lukaševiča proza savukārt ir  izteikti liriska. Te ir jāpiebilst, ka Valentīns Lukaševičs kopā ar Oskaru Seikstu ir sarakstījuši un 1996. gadā publicējuši pirmo postmoderno romānu latgaliešu literatūrā „Valerjana dzeive i redzīni„. Prozas un dzejas ienākšana vienai otrā ir šī autora daiļrades vizītkarte.

Krājuma mākslinieciskā vērtība būs īsti redzama tad, kad šo krājumu iepazīs lasītāji, kritiķi, pētnieki.

Vilmārs Goze

Grāmatas izdošanu atbalstīja
Valsts Kultūrkapitāla fonds

Grāmatas prezentācija paredzēta 16.aprīlī, pl.14:00, Rīgā, grāmatnīcā “Satori” (vieta var tikt mainīta)

Dažus dzejoļus no jaunās grāmatas var skatīt interneta lapā: http://www.lkcizdevnieciba.lv/

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

Kalenders

May
6
Pyr
15:00 Bārnu i saimu grupys “Rupuči” ko... @ VEF Kulturys piļs
Bārnu i saimu grupys “Rupuči” ko... @ VEF Kulturys piļs
May 6 @ 15:00 – 17:00
Bārnu i saimu grupā “Rupuči” apsavīnuojuši Kristaps, Ernests i Terēze Rasimi, kai ari Luocs NuMeža. Itaidā sastuovā sovā saimē jī muzicej i dora vysaidys interesantys lītys jau lobu laiku. 2021. godā izdūts ari digitals muzykys[...]
18:00 “Pauls un Keišs. Vīrieši labākos... @ Muzykys noms "Daile"
“Pauls un Keišs. Vīrieši labākos... @ Muzykys noms "Daile"
May 6 @ 18:00 – 20:00
Latvīšu estradē, latvīšu teatrūs i Latvejis politiskajā dzeivē ir daudz veirīšu lobuokūs godūs. Iz skotivis byus diveji – vīns nu estradis i džeza, ūtrys nu teatra i kinys pasauļa. Tok – kotrys nu prīšknasumu var[...]