Ludzys nūvodpietīceibys muzejā…

Ilgtermiņa īguļdejumā – izdzeivuot pīdereibu

J.Soikāna Ludzas mākslas skolas diplomandu izstāde „Ilgtermiņa ieguldījums” un dokumentālās filmas „Izdeivuot pīdereibu. Dzeive gleznuos. Veļtiejums O.Kūkoja septiņdesmitgadei” kā ieskaņas pasākums skolas 20 gadu jubilejai 2011.gada 21.aprīlī plkst.14:00 zaļajā ceturtdienā Ludzas novadpētniecības muzejā. Notikumu solījās bagātināt ar savu klātbūtni filmas scenārija autors V.Ivdris.

Ilgtermiņa ieguldījums

J.Soikāna Ludzas mākslas skolas  20 gadu pastāvēšanas laikā ir bijuši 17 izlaidumi. Šovasar jūnijā 18 – tais.  Absolventu turpmākās mācību un studiju gaitas ne vienmēr ir saistītas ar mākslu, taču ļoti bieži tiek bagātinātas ar radošu pieeju dzīves lielo un mazo uzdevumu un mīklu risināšanai.  Īpašs prieks un gandarījums ir par tiem skolas audzēkņiem, kas turpina reiz iesākto  mākslas ceļu. Aivars Bulis, kas šobrīd ir lektors DU, un ir arī Ludzas novada jaunā ģerboņa autors.  Aivara Buļa maģistranta darbu izstāde „Eks – Daugavpilieši”  šobrīd ir skatāma mākslas skolā. Olga Stepanova, kas studē arhitektūru Sanktpēterburgā, Inta Pule mākslas un pedagoģijas zinības apgūst Somijā. Liene Ivanova, kas veiksmīgi absolvējusi Rīgas dizaina un mākslas vidusskolu.  Diāna Bule, Ilze Probuka, Ilze Kukule, Nauris Jefimenoks, Inese Dembovska, Natālija Katrečko apgūst vidējo profesionālo izglītību Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolā.
Izstādē „Ilgtermiņa ieguldījums” ir skatāmi 23 absolventu  noslēguma darbi kopumā – 53.  Tematiski un vizuāli daudzveidīgi. Dzīvespriecīgi un krāšņi. Apliecinot tīro un nesavtīgo bērnu skatījumu uz sev būtiskām lietām un notikumiem.

Izdzeivuot pīdereibu

Dokumentālo stāstu par A.Kūkoju, popularizējot viņa devumu plašā sabiedrībā, kino valodā izstāsta  filmas režisors V.Ivdris, operators un montāžas režisors M.Justs. Filmā skan I.Gusāna Sovvaļnīka   komponētās 3 dziesmas ar A.Kūkoja vārdiem. 35 minūšu gara filma  parāda A.Kūkoja daudzšķaitnaino un spilgto personību, izgaismo viņa 3 dzīves „mūzas”: dzeja, teātris, glezniecība, bet parāda un ļauj vaigā sastapt vairākas šī brīža Latgales kultūras dzīves ainas veidošanā zīmīgas personības, A.Kūkoja daiļrades cienītājus un pazinējus: dzejnieci A.Rancāni, dzejnieku un DU docentu Valentīnu Lukaševiču, RA docētājus, kultūras pasākumu organizētājus I.Šuplinsku, I.Gusānu (Sovvaļnīku), māksliniekus O.Zvejsalnieku, V.Pauru, Latgales Kultūrvēstures muzeja darbiniekus I. Dunduri, S.Ribakovu u.c. Dokumentālās filmas veidošanas procesā izmantoti kā arhīvu materiāli, tā arī ierakstītas 15 intervijas ar A.Kūkoja radiem, draugiem, viņa darbības jomu līdzzinātājiem, līdziedzīvotājiem un vērtētājiem. Filma izmantojuma kā mācību un studiju palīglīdzeklis latgaliešu literatūras, kultūras vēstures, mākslas apguvē.

Relīzes tapšanā izmantots Veronikas Dundures materiāls no projekta dokumentācijas.

Mākslas pazinēji un mīļotāji, inteliģence, visi interesenti esiet aicināti uz Ludzas novadpētniecības muzeju 2011.gada 21.aprīlī plkst. 14:00.

Papildus informācija pie Sandras Vorkales pa tālruni 26586721, 65781327, sandra.lms@inbox.lv,
Pielikumā
1. Filmas „Izdeivuot pīdereibu” diska vāka vizuālais noformējums. M.Justa  foto.

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

Kalenders

Apr
25
Cat
11:00 Festivals “Steigys” @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
Festivals “Steigys” @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
Apr 25 @ 11:00 – 17:00
Festivals "Steigys" @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
18:00 “Pauls un Keišs. Vīrieši labākos... @ Muzykys noms "Daile"
“Pauls un Keišs. Vīrieši labākos... @ Muzykys noms "Daile"
Apr 25 @ 18:00 – 20:00
Latvīšu estradē, latvīšu teatrūs i Latvejis politiskajā dzeivē ir daudz veirīšu lobuokūs godūs. Iz skotivis byus diveji – vīns nu estradis i džeza, ūtrys nu teatra i kinys pasauļa. Tok – kotrys nu prīšknasumu var[...]
19:00 Koncerts “Celīs, bruoļ!” @ VEF Kulturys piļs
Koncerts “Celīs, bruoļ!” @ VEF Kulturys piļs
Apr 25 @ 19:00 – 21:00
Koncertā pīsadola kai jau populari i labi pazeistami, tai i pavysam jauni, dažaidus muzykys stilus puorstuovūši muokslinīki: Juoņs Aišpurs (THE SOUND POETS), Arņs Slobožaņins (DABASU DUROVYS), Guntis Rasims i Jurs Vucāns (BEZ PVN), Jurs Ostrovskis[...]