Latgalīšu volūda nav “objektivai saprūtama”

Niu sajimta atbiļde nu Vaļsts volūdys centra, kas atsasaceja izskateit Arvida Turlaja īsnīgumu, kas beja saraksteits latgalīšu rokstu volūdā.

Valsts valodas centrā 2011.gada 27.aprīlī ir saņemts un reģistrēts Jūsu iesniegums, kas nav noformēts atbilstoši LATVIEŠU LITERĀRĀS VALODAS normām.
Tas ir pretrunā ar Valsts valodas likuma 23.panta pirmo daļu, kas noteic: oficiālajā saziņā  LATVIEŠU VALODA lietojama, ievērojot spēkā esošās LITERĀRĀS VALODAS NORMAS. Arī Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2009.gada 18.augusta lēmumu lietā SKA-596 Motīvu daļā [10.p.] atzīts, ka ,,Latvijas Republikas Satversmes 4.panta pirmajā teikumā ar jēdzienu ,,latviešu valoda,, apzīmēta LATVIEŠU LITERĀRĀ VALODA. Tā ir valsts valoda Administratīvā procesa likuma 110.panta pirmās daļas izpratnē. No secinājuma, ka Administratīvā procesa  likuma 110.panta pirmās daļas izpratnē valsts valoda ir latviešu literārā valoda, izriet, ka citas izloksne vai valodas Administratīvā procesa likuma izpratnē ir svešvalodas un  LATGALIEŠU RAKSTU VALODĀ SASTĀDĪTS DOKUMENTS ATZĪSTAMS PAR DOKUMENTU, KAS SASTĀDĪTS SVEŠVALODĀ,,
Minēto iemeslu dēļ, sakaņā ar Iesniegumu likuma 7.panta pirmās daļas 4.punktu [ IESNIEGUMA TEKSTS NAV OBJEKTĪVI SAPROTAMS], Valsts valodas cents Jūsu iesniegumu atstāj bez izskatīšanas, kamēr nav iesniegts atbilstoši latviešu literārās valodas normām noformēts iesniegums.
Saskaņā ar Iesniegumu likuma 10.panta pirmo un trešo daļu, Ministru kabineta 2005.gada 22.marta noteikumu n-202 ,,Valsts valodas centra nolikums,, 16.punktu Jums ir tiesības 30.dienu laikā apstrīdēt šo lēmumu, iesniedzot Valsts valodas centrā Tieslietu ministrijai adresētu iesniegumu.

Parakstejs Vaļsts volūdys centra direktors M.Baltiņš (viestuli sagatavejs A.Timuška)

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

Kalenders

Apr
30
Ūtr
all-day Elvīrys Škutānis izstuode “Iedve... @ Lūznovys muiža
Elvīrys Škutānis izstuode “Iedve... @ Lūznovys muiža
Apr 30 all-day
Elvīra Škutāne ir Kruoslovys amatnīceibys centra stykla dekoru darbneicys meistare. Jei ir spūdrys pīmārs tam, kai īmeiļuota nūdarbe nailgā laikā var puorsavērst uzjiemiejdarbeibā. Paguojušuo goda golā meistare sajēme bolvu “Goda amatnīks” Latgolys plānuošonys regiona Latgolys[...]