Roksti Balkanūs. Roksti latgaliski. (Ūtruo dīna)

Roksti Balkanūs. Roksti latgaliski. (Ūtruo dīna)

Ūtruo seminara „Roksti!” dīna ir aizritiejuse. I mums kai vīns nu pīnuokumu ir (i byus) stuosteit par tū, kas te nūteik. Mes sovā nūcejā ticim, ka cytugod byus vēļ vīns seminārs i mes niu asam tī , kas dūd atspīgeliejumu, ka te nav švīteigys sanatorejis apmekliejums.

Piec energiskys reita rūsmis, kur tyka izvyngrynuoti vysi lūcekli i taustekli tykom par puors dalinīkim bogotuoki i varim lapnai saceit, ka ite asam nu vysvysaiduoku Latvejis vītu.

Kam īvīst skaidru īvodu latgalīšu rokstu volūdys atteisteibā, pietneica Ilze Sperga pastuosteja, ka latgalīšu literaturys i raksteibys viesturei ir viļņveideigs atteisteibys ceļš. Vysaidys ītekmis nu cytu volūdu. Nu pyrmuos latgaliskuos gruomotys 1753. godā „Evangelia toto anno” leidz 2007. godā apstyprynuotajim pareizraksteibys nūsacejumim. Kaidys izlūkšņu eipatneibys Zīmeļlatgolā i Dīnvydlatgolā. Tyka apjausme, kū latgalīšu lobā ir darejuši  Fr. Trasuns, N. Rancans, F. Kemps, O. Skrinda i cyti. Tūmār atteisteibys ceļš vēļ turpynojās. Partū ka nikas nav izabeidzs. Vyss ir viņ īsasuocs.

Baltu volūdu specialiste i filologe Muora Muortuzāne stuosteja, ka latgalīši naratai vīns ūtram vaicoj: „Deļkam juosavuica, juopylnveidoj raksteiba, ka var lītuot vacūs lykumus? Tok dorbs ar volūdu ir nabeidzams process – lītojūt volūdu, rūnās problematiskys situacejis. Volūdnīku aizdavums ir vīnuotīs par pareizraksteibys lykumim.”

Piec žurnala „Ir” žurnalistis Anitys Braunys lekcejis par tū, kai pīraksteit lobu rokstu i kas ir žurnalista aizdavums, sekuoja nūdarbeiba par fotografeju, kū vadeja Latgolys fotografu bīdreibys puorstuovi. Teksta materialam ir vajadzeigs ari ilustrativs papyldynuojums. Deļtuo, seviški pi reportažu, jī dominej i draudzejās vīns ar ūtru. Fotografeja, taipat kai i rokstu volūda, īsasuoc nu attīksmis. Na vysi, kam ir jaudeigi aparati, var byut fotografi.

Vokora cielīnī nūsadorbuojom ar teatra aktivitatem. Poši ruodejom treis skečus ci improvizacejis, a vāluokā vokora daļā sagaidejom puora epizodis nu Baļtinovys amatīrteatra „Palādas” īstudiejuma „Ontons i Anne” .

Tai mes i dzeivojom. Lai ari tev loba i jauka dīna.

Vineta & Oskars

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

Kalenders

Apr
26
Pīk
11:00 Diskuseja par latgalīšu volūdu m... @ Latvejis Nacionaluo biblioteka
Diskuseja par latgalīšu volūdu m... @ Latvejis Nacionaluo biblioteka
Apr 26 @ 11:00 – 12:30
Par gūdu latgalīšu volūdys latiņu drukys aizlīguma atceļšonys godadīnai, kai ari sagaidūt Latgolys kongresa dīnu, 26. aprelī 11.00 stuņdēs Latgalīšu kulturys bīdreiba (LKB) sadarbeibā ar Latvejis Nacionalū biblioteku (LNB) reikoj diskuseju “Latgalīšu volūda medejūs”, informej projekta[...]