Jauna gruomota bārnim – “Lobuo i nalobuo”

Jauna gruomota bārnim – “Lobuo i nalobuo”

Roksta autors: portals lakuga.lv

Latgolys entuziastu grupa “Biļdis” ir izdavuse Inetys Atpilis-Juganis dzejūļu gruomotu bārnim “Lobuo i nalobuo” ar meitys Agnetys Juganis ilustracejom. Skaiteituojim teik pīduovuota dzejiska kaituošonuos par faktu, ka mums ir div rūkys, i kas saīt, kod apleicejū pasauli sadola div pusēs – lobajā i kreisajā – piec taida pat priņcipa.

Vajag paturēt pruotā, ka bārnu gruomota vysod ir vareiba lelajam pīaugušajam drupeit pasaaugt sovā pruotā i palikt boguotuokam sovā sirdsgudreibā, partū ka nu skaiteišonys i biļdeišu vieršonuos kūpā ar mozū parosti saīt saruna taišni pošim par sevi i apleicejom lītom. Ituos gruomotys pādejā lopā ir pīduovuojums pīraksteit sovu dzejūli. Bet var jimt rūkā kruosys i pīzeimuot kluot ari biļdi. Varbyut na tik sarežgeiti – var vīnkuorši ar ūteņu pīpāduot. Golvonais ir kluotbyušona i izdzeivuošona.

Itei ir Inetys ūtruo dzejūļu gruomata bārnim, pyrmuo “Otkon giunu sapynus” izguoja 2015. godā  ari ar Agnetys ilustracejom. Rūka ir īsysta, i eipaši pastreipojama volūdys kvalitate: latgaliski vuordi (skuteleite, zababoni, kalaši), vuordu kaitys atskaņuos i salykumūs (aizmiersa naaizmierst), deminutivu darynuojumūs (kipareņš, karīseņš, knusureņš).

Pyrmuo īsavieršona itamā gruomotā byus 27. aprelī Latgolys dīnys pasuokumā Latvejis Nacionalajā bibliotekā – 13.00 stuņdēs 6. stuovā.

Ūtruo īsavieršona nūtiks radūšajā darbneicā Muzeju naktī Latgolys Kulturviesturis muzejā 18. majā nu 19.30 da 22.00.

Print Friendly, PDF & Email

Kalenders

Apr
26
Pīk
11:00 Diskuseja par latgalīšu volūdu m... @ Latvejis Nacionaluo biblioteka
Diskuseja par latgalīšu volūdu m... @ Latvejis Nacionaluo biblioteka
Apr 26 @ 11:00 – 12:30
Par gūdu latgalīšu volūdys latiņu drukys aizlīguma atceļšonys godadīnai, kai ari sagaidūt Latgolys kongresa dīnu, 26. aprelī 11.00 stuņdēs Latgalīšu kulturys bīdreiba (LKB) sadarbeibā ar Latvejis Nacionalū biblioteku (LNB) reikoj diskuseju “Latgalīšu volūda medejūs”, informej projekta[...]