Kaida ir latgalisku zeimynu pīvīnuotuo vierteiba?

Kaida ir latgalisku zeimynu pīvīnuotuo vierteiba?

Roksta autore: Sandra Ūdre, portals lakuga.lv

Zeimyns, kai muoca marketinga teorejis, nav viņ uzroksts iz precis īpakuojuma ci izkuortne. Tys ir prīškstots klientu i piercieju pruotūs, kuru uzjiemiejam juosaceņš pīduovuot unikalu i jāgys pylnu. Voi itymā var paleidzēt latgaliskuo identitate? Saroksts ar latgaliskim zeimynim i uzjāmumu nūsaukumim nav nimoz cik eiss, vuords “sāta” vysaiduos kombinacejuos pasaruoda pat nazcik nūsaukumūs, puorejī – pīsatur pi originalitatis vīnā eksemplarā. Daži uzrunuotī nu vaicuojuma, kaida ir latgalisku zeimynu pīvīnuotuo vierteiba, nūsabeida, cyti – ar puorlīceibu atsasauce. Pīduovojam treju uzjāmumu latgaliskuo zeimyna radeišonys i uzturiešonys pīredzi.

Uzjiemieja Ingūna Semule (socialais uzjāmums “Puordare”):

“Maņ svareigi, lai nūsaukumā atsaspīgelej tei vīta, regions, nu kurīnis es asmu. Partū latgaliskais nūsaukumā. Ar muna uzjāmuma nūsaukuma uztveri ir dažaidi. Cylvāki nu Reigys izreiz vaicoj, kū tys nūzeimej. A Latgolā dzeivojūšī maņ puorprosa, voi tys nav saisteibā ar puoridareišonu. Jī nauzker ituo vuorda dūmu – ūtreizeja puorstruode kūpā ar latgaliskū identitati.

Tūmār maņ vysbuožuok ir bejs tai, ka cylvāki, pyrms sateik mani, jau īprīšk ir sameklejuši  informaceju, kū vuords nūzeimej, ir lasejuši muna uzjāmuma aprokstu, īsapazynuši ar vizeju. Tod jim vaira nasalīk, ka byutu kas par puoridareišonu.

Sarežgeituokais vuordā ir “uo” izruna. Nu marketinga vīdūkļa nūsaukumam juobyun vīnkuoršam, izreiz saprūtamam. Varbyut es asmu styurgalveiga taidā ziņā, ka es grybātum maineit itū attīksmi. Nu pyrmajā šaļtī nav skaidrys, kas par vuordu. Bet munā gadejumā paskaidruot, kū tys nūzeimej, i ir tei pīvīnuotuo vierteiba. Veidojās dziļuoks kontakts ar pavaicuojušū cylvāku, tys ir pat īmeslis sarunu vyspuor uzsuokt. Ka cylvāks ir pasainteresiejs, kū tys nūzeimej, munā redzīnī jam jau ir interese. I, kod es pastuostu vēļ sovu vizeju, i tei interese turpynojās, tys ir vēļ foršuok. Taitod nūsaukums ar sovu sarežgeiteibu pylda sovu funkceju – pīsaista, pajem i nūvad iz tuoļuokom darbeibom.

Tai ir, es dūmoju sovaižuok i doru pa sovam.”

Uzjiemiejs Vladimirs Vengra (autoserviss “Sāta”):

“Itei firma maņ daguoja nu drauga, jam beja tys nūsaukums taidā nūzeimē, ka pilna muoja ar santehniku, kū puordūd. Jis maņ jū pyrms 25 godim atdeve, a nūsaukums maņ cīš patyka. Nivīns nu muna servisa klientu nav sacejs, ka nūsaukums napatyktu. Tai palyka, tai struodoju. Golvonais, ka pošam pateik, tod i lītys īt.”

Uzjāmuma direktors Aleksandrs Bazilevs (kafejneica “Lizeika”):

“Myusu uzjāmumam Rēzeknē pīdar treis kafejneicys: “Restart”, “Argo” i “Lizeika”. Pādejuo atsarūn Rēzeknis nūvoda pošvaļdeibys ākā, i jai ir latgalisks nūsaukums. Ni “Karote”, ni “Ложка”. Kai nūsaukt, pīduovuojums beja nu myusu pusis, bet, tai kai asam Rēzeknis nūvoda ākā, mums beja svareigi, lai jī myus pījimtu, lai mes jūs vidē īsadarātu, partū kafejneicys nūsaukums izlamts kūpeji ar pošvaļdeibu.

Latgaliskais pasaruoda ari pīduovuojumā, pi myusu ir originala šmakovka, iedīņkartē vysmoz div iedīni ir eisti latgaliski. “Lizeika” konceptuali nūzeimej ari dreizu apkolpuošonu i saprūtameibu izvēlē, i tuos nav tikai karbonadis.

Vītejī itū vuordu saprūt i pījam, myusu logotipā ari ir izzeimāta lizeika, kotrys vīsmīļs voi bārmeņs var paskaidruot ituo vuorda nūzeimi. Da ituo ir bejuši viņ div dareišonuos atbraukuši reidzinīki, vīns nu jūs ministrs, kas nav saprotuši vuorda nūsaukumā i pavaicuojuši, kū nūzeimej “lizeika”.”

Roksts sagataveits projekta “Latgales kultūrtelpa: problēmas, analīze un atspoguļojums portālā lakuga.lv” ītvorūs. Projektu finansej Medeju atbolsta fonds nu Latvejis vaļsts budžeta leidzekļu.

Print Friendly, PDF & Email

Kalenders

Apr
25
Cat
11:00 Festivals “Steigys” @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
Festivals “Steigys” @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
Apr 25 @ 11:00 – 17:00
Festivals "Steigys" @ Juoņa Ivanova Rēzeknis muzykys vydsškola
18:00 “Pauls un Keišs. Vīrieši labākos... @ Muzykys noms "Daile"
“Pauls un Keišs. Vīrieši labākos... @ Muzykys noms "Daile"
Apr 25 @ 18:00 – 20:00
Latvīšu estradē, latvīšu teatrūs i Latvejis politiskajā dzeivē ir daudz veirīšu lobuokūs godūs. Iz skotivis byus diveji – vīns nu estradis i džeza, ūtrys nu teatra i kinys pasauļa. Tok – kotrys nu prīšknasumu var[...]
19:00 Koncerts “Celīs, bruoļ!” @ VEF Kulturys piļs
Koncerts “Celīs, bruoļ!” @ VEF Kulturys piļs
Apr 25 @ 19:00 – 21:00
Koncertā pīsadola kai jau populari i labi pazeistami, tai i pavysam jauni, dažaidus muzykys stilus puorstuovūši muokslinīki: Juoņs Aišpurs (THE SOUND POETS), Arņs Slobožaņins (DABASU DUROVYS), Guntis Rasims i Jurs Vucāns (BEZ PVN), Jurs Ostrovskis[...]